Kägel

Malmöhusgardet har tagit fram ett kägelspel med anor från 1400-talet. Kägelspelet blev så populärt på medeltiden så att det slog ut bl.a. armborstskytte som fritidssysselsättning bland knektarna. Spelet kommer ursprungligen från södra Tyskland. Spelet går ut på att, med ett klot försedd med läderrem, kasta och fälla käglorna. Käglorna har olika poäng och det gäller bara att fälla en kägla i taget.
Mest poäng ger kungen, som står mitt i kvadraten, som ger nio poäng. Skulle man slå ut kungen ur fyrkanten de andra åtta käglorna bildar ger det tolv poäng. Det är det finaste kastet man kan göra och då skall även motståndarna jubla.
I de fyra hörnen står knektarna som är värda 6 poäng och mellan knektarna står en bonde på var sida, totalt fyra stycken som är värda en poäng styck. Om man skulle fälla mer än en kägla, t.ex. kungen och en knekt, blir det inte femton poäng,(9+6), utan endast två poäng,(1+1).
Spelet består av två omgångar, med fem kast i varje omgång. På de första fem kasten får en spelare göra så många poäng som möjligt, max 60. I andra omgången får spelarna dock göra max 24 poäng. Om en spelare skulle överskrida 24 poäng, åker han ner på 15 poäng och får inte kasta fler gånger.
Detta gör att även de något sämre spelarna kan få väldigt viktiga och avgörande roller när matcherna skall avgöras. De duktiga spelarna kommer ganska snabbt upp i sina 24 poäng och kan därefter inte göra fler, medan de något sämre har poäng kvar att göra och kan vinna matchen åt sitt lag genom detta.

Så ser kägelbanan ut

Från stoppbalken till främre raden av käglor är det 8,5 meter och till kungen skall det vara 10 meter.

                                 

Se ett bildspel från kägellagets träning:  Kägellaget tränar (2008)

Här kan du se reglerna (.pdf) mer utförligt.